Matbloggstoppen

lördag 18 juli 2009

Knubbiga limpor



Detta recept tog jag från paketet på Axas Rågflingor. Det var väldigt gott och himla smidigt med att göra fyra limpor i en långpanna. Brödet kunde dock varit aningen saltare.

50 g jäst
10 dl vatten, fingervarmt
50 g smör eller 3 msk olja
0,5 dl sirap
1 msk salt
2 tsk finstött anis och fänkål (jag använde malda brödkryddor)
8 dl rågflingor
1,2 kg vetemjöl
garnering: 1-2 dl rågflingor

Smula ned jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om så att jästen löser sig. Klicka ned matfettet. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa 30 minuter.

Knåda degen smidig. Dela i fyra delar, forma varje del till en knubbig limpa. Pensla limporna med vatten och rulla i rågflingor. Lägg limporna, en i varje hörn, i en smord långpanna. Låt jäsa i ca 25 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar