Matbloggstoppen

måndag 13 juli 2009

Rågsiktskakor



Alla bröd behöver ju inte vara så där supernyttiga, detta bröd var ett exempel på det. En hel del fett och rätt så mycket socker. Fördelen med ett sådant bröd är ju dock att det håller sig längre utan att bli torrt. Ungefär som köpebröd...

Taget ur "A piece of cake", Leila använde torrjäst så det ändrade jag till färsk.

50 g smör
1/2 dl olivolja
4 dl mjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 1/2 msk brödkryddor
50 g jäst
6 dl rågsikt
1 kapsyl ättika
5-6 dl vetemjöl

1. Smält smöret i en kastrull och värm med olja, mjölk, sirap, salt och brödkryddor till fingervärme.
2. Smula ned jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och rör ut. Tillsätt ättika, rågsikt och vetemjöl. Arbeta tills degen släpper kanterna.
3. Jäs i bunken i ca 1 timme.
4. Baka ut degen till fyra runda kakor och snitta dem i fyra bitar (som scones).
5. Lägg på plåt, nagga med gaffel.
6. Jäs i 30 minuter.
7. Grädda i 15 minuter i 200 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar