Matbloggstoppen

onsdag 2 september 2009

Brytbröd


Det här brödet var verkligen jättegott! Sedan var det mycket snyggt också, hade passat perfekt på buffén. Receptet taget ur "Vår bakbok" av Barbro Lindgren och Birgitta Villner Gyllenram. Den boken har jag inte själv, men har lånat den på biblioteket hur många gånger som helst.

3/4 dl olja
5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
4 dl fint rågmjöl
8-9 dl vetemjöl

vallmo- eller sesamfrö

Värm vatten och olja till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Knåda degen och del den i 18-20 delar. Forma till runda bullar. Fukta en ihopvikt handduk. Tryck bullarnas ovansida först mot handdukn och doppa dem sedan i fröna. Lägg dem 1 cm från varandra på en plåt. Jäs i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar