Matbloggstoppen

söndag 20 september 2009

Lingonbröd



Jag letar alltid efter recept för olika högtider och har redan börjat tänka på julen. Detta bröd tyckte Matt var jättegott så kommer nog att bakas som inför julhelgen.

Tror att detta recept är taget ur ett nummer av Hemmets journal

50 g jäst
7 dl mjölk
1 dl sirap
3 msk olja
3 tsk salt
10 dl fint rågmjöl
7 1/2 dl vetemjöl
150 g frysta lingon (men det hade jag inte så jag använde lingonsylt istället)

Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen tills den lösts upp.

Tillsätt sirap, olja, salt, rågmjöl, lingon och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl, låt jäsa i 30 minuter.

Forma degen till tre limpor. Lägg på plåt och låt jäsa i 45 minuter.

Pensla med ägg. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar