Matbloggstoppen

söndag 31 maj 2009

Fransk chokladkaka (Mors dagskaka)



Eftersom det är Mors dag idag så bakade Matt en fransk chokladkaka till mig igår.

250 g mörk choklad
250 g smör
200 g florsocker
4 äggulor
125 g vetemjöl
4 äggvitor

1. Smält smöret och låt chokladen smälta med på eftervärmen. Rör ihop choklad, smör och florsocker.
2. Rör ned äggulorna och därefter mjölet. Sist vänds de hårt vispade äggvitorna ned i smeten.
3. Grädda i 175 grader i 18 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Övergrädda inte, då blir kakan mycket smulig.

Kakan ska givetvis serveras med vispad grädde. Det hade vi ingen hemma, vilken miss...

lördag 30 maj 2009

Pastasallad



När det är så varmt väder som det varit idag är den perfekta lunchen en god pastasallad! Denna sallad avnjöt jag på balkongen, men jag slår vad om att den smakat mycket bättre på en picknick.

Eftersom jag hittade på den efter vad jag hade hemma så har jag inga mått, jag bara kastade i allteftersom.

pasta
kikärter
solroskärnor (alltid gott i sallad! jag hade inga rostade, men det funkar faktiskt att använda dem som de är också)
morot (gott att skala ned med potatisskalaren)
grön paprika
fetaost
majs
körsbärstomater
röd lök

Rörde ihop en dressing på kallpressad rapsolja, rödvinsvinäger, dijonsenap och italiensk salladskrydda. En sallad måste enligt min åsikt ALLTID dressas. Min kompis Emma är en av mina matinsperatörer (och jag tror att det utbytet är ömsesidigt!). Hon är en jäkel på sallad. Vårt utbyte började med att hon gick på en vegetarisk matlagningskurs för mig - som alltid resulterade i att vi drack massor av vin.

För lite extra protein lade jag till ett ägg vid sidan om och en klick hummus. Jag gjorde en sats till häromdagen eftersom jag fick mersmak efter att ha gett bort en sats i present. Denna gång gjorde jag med spiskummin för att dubbelkolla att jag fortfarande tycker att det är bättre utan spiskummin. Jag hade rätt, det är bättre utan.

torsdag 28 maj 2009

Chocolate chip cookies



Då min ettåring varit sjuk de två senaste dagarna har det varit riktigt illa ställt med maten. Hon har bara klängt på mig så att laga mat har inte riktigt varit att tänkta på. Idag var jag och Matt dock så sugna på något gott att jag fick snabbt röra ihop lite Chocolate chip cookies för att överleva dagen.

Jag letar alltid efter bra recept på Chocolate chip cookies och har ännu inte hittat det perfekta receptet. Detta var ok. Bra blandning med choklad och nötter. Gillade dock inte att de skulle göras så stora, de flöt inte riktigt ut som de "ska" göra. Sedan var det för lite salt i dem. Matt gillade dem dock!

125 g rumsvarmt smör
50 g strösocker
125 g råsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
250 g mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
175 g hackad choklad
125 g pekan-, hassel- eller valnötter

Rör smöret poröst tillsammans med sockret. Tillsätt ägg och vaniljsocker och rör smeten slät. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, salt, choklad och nötter. Klicka ut på plåten och grädda i 200 grader i 12-15 minuter. Det blir 10-15 kakor beroende på storlek.

Husmorstips: Jag har aldrig framförhållningen att ta fram smör för att det ska bli rumstempterat. Istället kör jag det i mikron på upptining i någon minut.

Receptet är taget från Linda´s winter kitchen. Märks att receptet är taget från en engelsk kokbok, måtten är i gram istället för dl.

onsdag 27 maj 2009

Fröbröd i kvadrat



Detta recept hittade jag i ett gammalt nummer av Allers. Mycket bra tidning för kakrecept för övrigt! Brödet blev mycket gott!

1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
5 dl vatten
50 g jäst
1 1/2 msk honung
1 1/2 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

1. Dag ett: Mät upp vetekross, rågkross, solrosfrön och linfrön i en bunke. Häll över 2 dl av av vattnet och stå till nästa dag i rumstemperatur för att svälla.

Detta orkade jag inte med så jag kokade istället upp ovanstående ingredienser och blandade med resterande vatten tills det blev 37 grader.

2. Dag två: Smula ner jästen i en bunke. Värm 3 dl vatten till fingervarm temperatur och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst och tillsätt kross- och fröblandningen.
3. Tillsätt honungen och saltet (jag tog två tsk, jag ogillar om brödet inte är tillräckligt salt!) och blanda sist ner vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg som får jäsa i 45 min.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Stjälp ut degen på bakbord och platta försiktigt ut i en rektangel. Skär i tolv kvadratiska bitar (detta tyckte jag blev lite för stora brödbitar, nästa gång gör jag nog fler bitar av det). Lägg på plåt och låt jäsa i 15 minuter.
6. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

måndag 25 maj 2009

Röd currygryta



Jag har alltid röd och grön currypasta samt kokosmjölk hemma. Med dessa två basingredienser kastar man snabbt ihop en måltid utan alltför mycket tankeverksamhet eller arbete. Innehållet kan variera, så här kör jag aldrig efter något recept utan jag tar vad jag har i skåp och kylskåp. Detta blev dagens recept:

2 röda lökar (hade föredragit gula, men det hade vi inga)
2 morötter
2 röda paprikor
3 quornfiléer
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk
1 burk vattenkastanjer
1 dl röda linser

Jag stekte lök, morötter, paprikor och quornfileér på rätt så svag värme i fem minuter. Klickade i drygt en msk currypasta och lät steka med i någon minut. Tillsatte kokosmjölk, vattenkastanjer och linser samt ett par dl vatten. Lät puttra tills linserna blev mjuka (kände att det behövdes lite mer protein när jag var lite snål med fileérna!). Serverades med matvete.

torsdag 21 maj 2009

Hummus



Imorgon ska vi åka till min pappa och hans sambo. Hade egentligen tänkt att baka biscotti med lime, vit choklad och aprikoser. Efter lunchen idag var jag helt slut och Matt var emot att jag skulle skapa mer disk så jag beslöt mig att göra en sats hummus för att ta med. Tycker att det är trevligt att ta med en present som är hemmagjord när man ska bort! Fast när jag läser detta inlägg så kan jag tänka mig att jämfört med biscottin så är kanske hummusen något futtig?

Hummus är väldigt gott men jag tycker man ska vara lite försiktig för det är väldigt lätt att föräta sig på det. Jag gjorde en sats till mitt och min dotters födelsedagskalas och då kom jag ihåg hur gott det är. Tydligen omsatte hummusindustrin 100 miljoner dollar i USA år 2008 (källa www.sv.wikipedia.org). Det tyckte jag nästan lät som en helt sjuk siffra. Hummus ska man inte köpa, det ska man göra själv!

Här är mitt bästa recept (och nej, det har ingen spiskummin i). Receptet är taget från "Quick & easy tasty vegetarian".



1 burk kikärter (motsvarar 3 dl)
2 msk citronjuice
2 msk tahini
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 1/4 tsk salt
2 msk kallt vatten

Kör allt i en matberedare. Ringla över lite olivolja. Gott som dipp eller som tillbehör på en buffé eller att äta med lite gott bröd.

Sommartagliatelle med smält brie samt Hallonsacher



Vi är några mammor som har träffas på babysim som försöker träffas en gång i veckan. Då turas vi om att bjuda varandra på lunch och efterrätt och den personen som bjuder sköter allt. Det är verkligen jättelyxigt att komma bort till någon annan som sköter allt. Man diskar inte heller när man är bortbjuden! Eftersom vi är fyra stycken så har man det alltså jätteskönt tre av fyra gånger. Idag så träffades vi hemma hos oss och eftersom det är röd dag så var även papporna bjudna. Det var jättetrevligt och jag bjöd på Sommartagliatte med smält brie samt vitlöksbröd till lunch.

När vi var och handlade igår så kände jag att egentligen skulle jag kanske kunna göra det lite lättare för mig genom att köpa vitlöksbrödet eller i alla fall köpa ett par baguetter och göra fyllningen. Men nej, jag ska göra så mycket som möjligt själv. Jag bakar allt bröd vi äter själva och jag gör till och med min egen mandelmassa! Ibland blir jag nästan lite trött på mig själv...

Följande recept är taget från www.somerfield.co.uk och ett av mina absoluta favoritrecept. Det är enkelt att göra och smakar toppengott! Har man ätit hemma hos mig någon gång finns det stor chans att man har blivit bjuden på just detta.

300 g tagliatelle (men det går även bra med spagetti, men det känns inte lika lyxigt!)
1 squash
2 msk olivolja
1 stor hackad lök
250 g körsbärstomater, halverade
200 g brie
en halv kruka basilika

1. Skala ned squashen i ett durkslag med en potatisskalare.
2. Sätt på pastan.
3. Stek löken på låg värme i fem minuter tills den blivit mjuk. Tillsätt tomaterna och stek i fem minuter till.
4. Skär brien i tunna bitar, lägg ned dessa i stekpannan tills brien smälter.
5. Häll av pastan i durkslaget. Häll ned pastan och squashen i stekpannan och tillsätt basilikan och servera.

Efter maten bjöd jag på Hallonsacher. Första gången jag provade det receptet och det blev jättegott! Tyckte själv att denna tårta såg proffsig ut. Jag älskar verkligen hallon och kombinationen hallon och choklad är helt fantastisk tycker jag. Lite framförhållning får man dock ha med kakan eftersom både kakan och glasyren ska göras dagen innan den serveras.

Receptet är taget från "Klassiska kakor på nytt vis" av Mia Öhrn. Jag har både "Kladdkakor" och "Tårtor" av henne i bokhyllan. Den förstnämna kakboken har jag inte alls känt mig sugen på att köpa men när jag såg den på årets bokrea för 39 kronor kändes det som en ekonomisk förlust att INTE köpa den. Detta är det första recept jag provat i boken så jag är hittills nöjd med den!




Kladdkakor

200 g smör
4 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

Fyllning
200-250 g hallon, färska eller frysta och tinade

Glasyr

250 g mörk choklad
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g smör

Klä botten av två formar med löstagbar kant, ca 21 cm i diamater, med baklplåtspapper. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ned smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ned i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låg svalna och lossa formarna. Strö hallonen över den ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt stå till nästa dag.

Hacka chokladen till glasyren och lägg lägg i en bunke. Koka upp grädde och honung och häll den heta vätskan över chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop. Låt stelna i rumstemperatur till nästa dag.

Bred en del av glasyren i ett tunt lager över kakan. Detta för att få en jämn yta. Värm resten av glasyren i mikron i några sekunder till trögflytande. Häll glasyren över kakan och bred ut med stekspade. Låt stelna och servera med lättvispad grädde (det glömde faktiskt jag i kaoset som blir med barn, men det behövdes inte någon grädde till - detta kommer från en gräddfantast!)


Annas havrebaguetter



Igår bakade jag bröd för att kunna bjuda på vitlöksbröd idag. Detta recept är taget ur "Kärlek, oliver och timjan" en oerhört vacker kokbok av Anna och Fanny Bergenström. Den har jag gett bort som present till både min mamma och mina två systrar. Själv har jag fått mitt exemplar av min kompis Emma som faktiskt var den som introducerade mig för Anna Bergenström. Detta brödrecept gör jag rätt så ofta. Det är så himla enkelt med bröd som bara behöver jäsa en gång!

1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 1/2 dl havrekli eller fiberhavegryn (jag tycker det blir godast med havrekli)
10-11 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honung. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll på resten av vattnet. Tillsätt havrekli eller havregryn och mjöl. Arbeta ihop till smidig deg. Låt jästa i 1-2 timmar (det blir godast med två timmar!). Värm ugnen till 260 grader. Häll ut den jästa degen på bakbord. Knåda inte! Skär degen i fyra delar. Forma till långa, smala baguetter - lika långa som plåten. Vrid bröden i en spiral och lägg på plåten. (Om man vill kan man pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön, svarta och vita sesamfrön - det blir extra gott!) Grädda i 15 minuter. Sänk ugnen till 150 grader och grädda i 12-15 minuter.

tisdag 19 maj 2009

Kikärtsbiffar

Layout

Eftersom jag idag köpt färsk koriander passade jag på att göra dessa kikärtsbiffar. Receptet var till stor del snott från "200 gröna rätter".



2 burkar kikärter
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1/2 dl slätbladig persilja
1/2 dl färsk koriander
2 tsk malen koriander
1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Kör alla ingredienser i en matberedare. Forma till åtta biffar och stek i några minuter på varje sida.

Blandade till en sås på yoghurt, dill, gräslök, vitlök och lite salt. Serverade med broccoli och kokt potatis.

Cafébesök



Idag bjöd Matt mig på café. Vi gick ned till Svenheimers konditori i Gamlestaden. Matt åt en lyxbulle och jag åt en lyxmazarin. Lyxigt? Matts bulle var en vanlig bulle med vaniljkräm och min mazarin innehöll arrak och nougat. Det kändes knappt, smakade mest mandelmassa. Jag blev lite besviken faktiskt. Det inspirerar mig dock till att snart baka mazarintårta.

Granne med konditoriet låg en etno-affär. Jag passade på att köpa sojabönor. Det hittar jag aldrig i "vanliga" affärer. Konstigt, det var det aldrig några problem att få tag i när jag först blev vegetarian. Handlade även färsk koriander. Jag i en kokbok för ett tag sedan att koriander lämnar inte någon oberörd. Antigen hatar man det är så älskar man det. Hade ingen aning om att koriander kunde väcka så starka känslor. Själv så älskar jag det. När jag bodde i England så köpte jag hur mycket som helst av det. Det var jättebilligt där och stod det persilja i receptet så använde jag det alltid istället för det. Det väcker starka känslor i mig, jag hatar kruspersilja!

måndag 18 maj 2009

Kolakakor



Min sambo, Matt, bad mig att baka "de där goda havrekakorna". Jo, visserligen är kolakakorna (kallas också kolasnitt) goda, men det är ingen havre i dem! Detta recept är taget ur en bok som jag inte ens tror att man kan få tag i längre som heter "Vår kakbok" som är utgiven av Kooperativa förbundets provkök. Den fick jag av min mormor för många herrans år sedan. Det finns några guldkorn i den, dessa kolakakor är synnerligen goda, men det finns många mycket bättre kakböcker.



200 g smör
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Rör smär och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
3. Rulla ut degen till fem fingertjocka längder, lika långa som plåten. Lägg dem på två bakpappertäckta plåtar.
4. Platta till längderna något med en gaffel och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
5. Skär längderna varma i sneda bitar.

Husmorstips: Smörj matskedsmåttet med matolja innan du häller i sirap (gäller även honung). Då får man ut allt av sirapen.

Rent generellt tycker jag småkakor är underskattade. Det tror jag beror på de kafferep vi tidigare hade i Sverige när man var tvungen att sätta i sig sju sorters kakor för att vara artig. Så tycker jag inte att småkakan ska behandlas. Ett par stycken räcker, sedan är det bra.

söndag 17 maj 2009

Risotto med chèvre



Risotto för mig är typisk helgmat. Det känns lite lyxigt och passar alltid bäst med ett glas rödvin. Jag brukar servera risotton med vitlöksbröd. Idag fick jag äta min risotto på en söndagkväll utan vare sig vin, vitlöksbröd eller vuxensällskap. Jag hade chévre i kylskåpet som precis hade gått ut och var tvungen att göra något med. Min kompis Annelies man, Marcus, tycker tydligen att denna risotton är jättegod så jag tänkte att jag skulle prova. Tyckte att den var ok, men har ätit bättre risotto än så här får jag säga. Färgen var inte speciellt kul heller. Fick lägga på ett basilikablad så den inte skulle se helt dassig ut.

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
350 g arboriris
1 dl vitt matlagningsvin
ca 1 l grönsaksbuljong
200 g chèvre
salt och svartpeppar

1. Fräs lök och vitlök på låg värme så de blir genomskinliga.
2. Tillsätt riset och fräs med i någon minut så riskornen blir lite genomskinliga.
3. Tillsätt matlagningsvinet. När detta har kokat in tillsätts buljongen allt eftersom med någon 1/2 dl åt gången. Rör hela tiden om i kastrullen. Denna process tar ca 20-30 minuter. Risotton är klar när det finns aningen tuggmotstånd kvar.
4. Tärna osten och rör ned tillsammans med salt och peppar. Låt osten smälta in i risotton.

lördag 16 maj 2009

Linslasagne



Receptet på denna linslasagne har jag fått från min kompis Annelie som i sin tur har fått av en föredetta arbetskamrat. Arbetskamraten har vunnit pris i ICA-kuriren med receptet. Det förstår jag faktiskt. Alla jag någonsin bjudit har älskat denna lasagne. Detta var den första rätt jag lagade för min sambo.

Kan rekommendera att man gör dubbel sats när man ändå håller på att laga mat. Det tar nästan ingen extra tid alls och två lasagneformar får lätt plats i ugnen. Sedan fryser man ned en av formarna och har mat klar för en annan dag. Om jag hade en stor frys skulle jag frysa in hur mycket som helst...

2 dl röda linser
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
4 dl vatten
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater
1 msk oregano, timjan eller basilika
2 msk tomatpuré
svartpeppar
ev salt

1. Skölj linserna.
2. Fräs lök och vitlök.
3. Tillsätt linser, vaten, buljong, tomater, oregano och tomatpuré.
4. Koka upp och låt koka i ca 20 minuter tills linserna blir mjuka.
5. Smaka av med svartpeppar och eventuellt salt.

Gör samtidigt en bechamelsås:

2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och peppar

1. Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjölet.
2. Rör kraftigt.
3. Tillsätt mjölk under omrörning.
4. Sjud upp och låt sjuda tills mjölsmaken försvinner.

Antingen kan man tillsätta 150 g ost till såsen och strö över ytterligare 50 g ost över lasagnen när man läggt ihop den. Eller så kan man helt skippa osten och strö över ströbröd över lasagnen. Det blir jättegott och känns inte lika flottigt som osten kan kännas.

Varva linssås, lasagneplattor och sås. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Jag brukar använda sex lasagneplattor, tar man fler än så tycker jag att lasagnen blir för torr. Ett bra tips är att använda fullkornsplattor, då blir de inte lika sladdriga som vanliga plattor om man råkar grädda lasagnen lite för länge.

Husmorstips: Jag bränner alltid kastrullen när jag gör såsen. Om man lätt vill få bort det brända utan att skrubba ihjäl sig häller man i lite tvättmedel och häller sedan på kokande vatten. Låter kastrullen stå tills vattnet kallnar och kör sedan runt med diskborsten. Kastrullen blir på köpet glänsande!

torsdag 14 maj 2009

Couscoussoppa med Havreklibröd



Denna soppa är fantastiskt god! Så enkel, så få ingredienser men ändå så smakrik. Jag tycker att soppa är lite underskattat. Det är gott, enkelt och oftast väldigt nyttigt. Soppa ska alltid vara hemmagjord, det är inte alls lika gott på burk och ännu värre än burk är på påse. Sedan ska det alltid serveras med hembakat bröd.

50 g lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
300 g tomater
100 g couscous
1 l grönsaksbuljong
4 lagerblad
1/2 msk spiskummin
1 knippa slätbladig persilja

Hacka lök och vitlök och frös i oljan tills de blivit genomskinliga. Hacka tomaterna. Tillsätt dessa i grytan tillsammans med couscous, buljong, lagerblad och spiskummin. Lägg över locket och låt soppan sjuda 20-25 minuter. Strö över hackad persilja.



Detta recept är taget ur "Vegetariskt från Marocko" av Kirsten Skaarup

Till det bakade jag ett havreklibröd. Receptet snodde jag från havreklipaketet och gjorde vissa ändringar. Receptet nedan är alltså med mina ändringar.

50 g jäst
8 dl ljummet vatten
3 tsk salt
1 msk sirap
2 msk stött fänkål
1 paket havrekli, 300 g
ca 12-14 dl vetemjöl

1. Smula ned jästen i en bunke. Späd ut med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap, fänkål och havrekli. Spara 1/2 dl av havreklit till ganering.
3. Arbeta in mjölet. Observera att degen ska vara lite kladdig eftersom havrekli sväller.
4. Häll ut degen i en smord långpanna. Dela i 20 rutor. Pensla med vatten och strö över resterande havrekli. Låt jäsa i 40 minuter.
5. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.