Matbloggstoppen

söndag 10 januari 2010

Pestopaj



Förra helgen hade vi besök av Catherine och Samuel samt dottern Isabel. Eftersom våra småtjejer kan sätta i sig en hel del mat när det passar så bestämde jag mig för att göra en stor paj. Denna var perfekt! Visserligen stod jag och svor över att pajskalet var oerhört tunt att trycka ut men det blev mycket gott. Betoningen var istället på fyllningen. Smaskigt!








Botten:
6 dl vetemjöl
250 g kallt smör
4 msk kallt vatten

Fyllning:
4 paprikor i olika färger
2 rödlökar
1 stor squash
200 g champinjoner
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
200 g fetaost
7 ägg
2 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 burk pesto, 200 g

1 Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.

2 Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller använd fingertopparna och arbeta så snabbt som möjligt ihop till en deg.

3 Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.

4 Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en långpanna, ta lite deg i taget. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.

5 Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bak-plåtspapper. Ringla över oljan och krydda med salt och peppar.

6 Rosta grönsakerna i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Rör om någon gång under tiden. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag så att all vätska rinner av. Låt grönsakerna svalna.

7 Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet och smula över osten. Vispa ihop ägg, mjölk och pesto. Häll äggstanningen över grönsakerna.

8 Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter.

Receptet är taget från www.alltommat.se

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Gäller ugnstemp 200 g genom hela receptet; förgräddning, rostning av grönsaker, gräddning?

    SvaraRadera
  2. Japp, 200 grader rakt igenom i hela receptet.

    SvaraRadera