Matbloggstoppen

fredag 1 januari 2010

Sojafärsfyllda piroger med svamp



Vi tillbringande julen med mamma och när vi kom hem strax före åtta på annandagen så ville vi snabbt ha mat, men inte alltför mycket. Då var det perfekt att ha piroger i frysen! Jättebra att ha gjort en stor sats och bara frysa ned. Då har man alltid mat hemma. Antingen en enda som ett större mellanmål eller kasta ned en i lunchlådan med en sallad. Perfekt! Detta recept är taget från www.ica.se och ändrats för att passa en vegetarian. Smaken är som baken, men jag tyckte att det är godare med mer tomatig fyllning än denna som har creme fraiche i.

25 g jäst
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl

Fyllning:
2 gula lökar
1 morot
100 g svamp
1 msk olja
100 g torkad sojafärs - kokad i vatten med lite buljong i några minuter
2 dl creme fraiche
1/2 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk rosmarin

1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°C. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta till smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs lök, morot och svamp.

Tillsätt färsen och fräs i några minuter. Häll över vatten och crème fraiche. Tillsätt soja, balsamvinäger och honung. Krydda med salt, peppar och rosmarin. Låt puttra i 8-10 min. Låt fyllningen kallna.

Kavla ut degen till en platta. Ta ut runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning på varje rundel och vik ihop till en avlång pirog. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225°C, ca 12 min. Låt svalna under bakduk på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar