Matbloggstoppen

tisdag 16 februari 2010

Semlor



En dag som denna kan man väl inte blogga om något annat än semlor? Jag bakade i förra veckan men var inte helt nöjd med resultatet. Tyckte bullarna blev fula och de skulle varit större. Nästa gång delar jag degen i 16 bitar istället.

Receptet är taget ur "Konditorns bästa". Bullarna var goda, de blev lite tyngre med mandeln i dem.

14 1/2 dl mjöl
40 g jäst
1 1/2 dl + 1 dl socker
5 dl mjölk
2 ägg
150 g smör
1/2 msk mald kardemumma
20 g mald sötmandel
5 malda bittermandlar
1 ägg till pensling

Sikta mjölet. Rör ut jästen med 1 1/2 dl socker och den ljumma mjölken. Vispa ett av äggen och rör ner den i jästen. Tillsätt hälften av mjölet. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till dubbla storleken (detta funkade dock inte för mig, hade i närmare 10 dl mjöl, annars blev det bara en smörja).

Rör smöret vitt och pösigt tillsammans med 1 dl socker. Arbeta in resterande mjöl med smörblandningen och ägget i den jästa degen. Tillsätt kardemumma och den malda mandeln. Dela degen i 24 bitar och forma till runda bullar. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåtar.

Pensla dem med uppvispat ägg strax före gräddning. Grädda i 250 grader i 10-15 minuter (passa noga!).

När bullarna svalnat skär man av ett lock, tar man ur lite av innankråmet och rör ut med lite mjölk och massor av mandelmassa. Fyll bullarna med denna blandning. Spritsa med grädde.

3 kommentarer:

  1. Vilken underbar blogg du har! Har bara kikat runt lite men kommer definitivt att prova några av dina recept!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Hoppas det är ok att jag har länkat till din blogg på Facebook under gruppen Vegetariska recept. Glömde fråga först, förlåt!
    /Helén

    SvaraRadera
  3. Kul att ni har hittat hit och att jag har fått lite kommentarer på bloggen! Fiffilura: Kommentera gärna när du har provat något. Helén: Det är helt ok att du har länkat på Facebook!

    SvaraRadera