Matbloggstoppen

onsdag 24 mars 2010

Päronkaka från Hönö



Idag har det varit 24 besökare på bloggen! Inte dåligt, det måste vara något sorts rekord. Kul!

I förra veckan hade vi möte på jobbet och möten blir alltid mycket roligare och intressantare om man äter en god kaka under tiden. Denna kakan är just en sådan. I normalfall är jag inte så det jätteförtjust i kakor baserade på frukt men denna kaka är verkligen jättegod. Receptet är taget från "Under valnötsträdet", en sådan vacker kokbok.

150 g smör
100 g valnötter
2-3 päron
3 ägg
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk råsocker

1. Börja med att smälta smöret över svag värme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en ganska stor bakform med avknäppbar kant, 24 cm i diameter. Ta en aning av det smälta smöret och pensla längs insidan av formens kanter och bröa kanten lätt. Ställ formen åt sidan.

2. Värm ugnen till 180 grader. Grovhacka nötterna. Ställ dem också åt sidan. Skölj päronen och skala dem bara om skalet är fult. Dela päronen i halvor och sedan i fjärdedelar. Skär bort kärnhusen och skär varje päronbit i 2–3 skivor. Lägg åt sidan.

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, helst med elvisp. Tillsätt vetemjölet och rör om. Blanda sist i det smälta smöret.

4. Häll smeten i den förberedda formen. Lägg ner päronskivorna i cirklar ovanpå kaksmeten. Strö över valnötshack och sist råsocker. Grädda inte kakan för länge, högst 35–40 minuter. Den ska vara en liten aning ogräddad i mitten.

5. Låt kakan kallna, och helst stå 1 dygn, innan den skärs i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar