Matbloggstoppen

måndag 22 mars 2010

Långpannebröd




Detta långpannebröd taget från www.alltommat.se hade en strykande åtgång hemma så det fick ett högt betyg. Nästa gång kommer jag dock att öka både vätska och mjölmängd eftersom det blev lite för lite deg att trycka ut i långpannan.

50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt 37°.
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Klä en långpanna, ca 30x40 cm invändigt med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan. Låt jäsa ytterligare ca 30 min.

Skär rutor med en mjölad kniv, för att varje ruta ska jäsa upp.

Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 10-15 min.
Låt brödet svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Hej. Det ser väldigt gott ut! Hur mycket vätska och mjöl kommer du då öka med?

    SvaraRadera
  2. Jag ökar nog med en dl vatten och ett par dl mjöl. Det var jättegott!

    SvaraRadera