Matbloggstoppen

torsdag 29 april 2010

Chokladbrownie


När jag hade födelsedagskalas för familjen bjöd jag på denna ursmaskiga tårta. Vi har en sommarvikare på jobbet som är duktig på att baka och förra året bjöd han på denna. Herregud, det var bland det godaste jag har ätit. Min blev nästan lika god, men inte riktigt.
Receptet är taget ur "Tårtor" av Mia Öhrn, var tvungen att köpa den eftersom jag var så nöjd med hennes bok "Kladdkakor".

 

BROWNIE:
300 g nötter, exempelvis hasselnötter, cashewnötter, valnötter eller mandlar
250 g mörk choklad
200 g smör
2 dl råsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 krm salt
4 ägg
(inget bakpulver) 
 
TRYFFELGLASYR:
200 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
2 1/2 msk konjak, rom eller whisky 
 
Gör så här:
1. Smörj en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Rosta nötterna försiktigt i en långpanna i ugnen eller i en stor, torr stekpanna på spisen. Låt svalna något och hacka sedan nötterna grovt.
2. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikron eller över vattenbad. Smält smöret. Blanda smöret och chokladen och rör ner sockret. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt och rör ner i chokladsmeten. Tillsätt ett ägg i taget och blanda till en tjock smet.
3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna.
4. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen i en liten kastrull och häll den heta blandningen över chokladhacket. Rör tills all choklad smält och tillsätt då smöret i mindre bitar.
5. Rör ner konjaken och blanda till en jämn och blank massa. För att få en riktigt slät tryffel kan man mixa massan i matberedare eller med en mixerstav. Låt tryffeln stelna, gärna över natten.
6. Lossa brownien ur formen och lägg den med botten upp på ett bakplåtspapper eller galler. Smält tryffeln lite i mikron i några sekunder och bred den i ett jämnt lager över kakans topp och kanter. Förvara kakan svalt fram till serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar