Matbloggstoppen

söndag 16 januari 2011

Pepparkakscheesecake



Som stor motståndare till alla risbaserade efterrätter så vägrar jag givetvis ris à la malta på julafton. Istället provade vi i år denna pepparkakscheesecake. Problemet var bara att vi inte mådde bra och hade ingen aptit på någon efterrätt. Den har legat i frysen ett bra tag. Trots att julen är förbi så var den god i alla fall!

Receptet är taget från www.recepten.se

3 ägg
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
10 st digestivekex (som jag bytte ut mot en större mängd pepparkakor)
1 st citron (som jag bytte ut mot apelsin för en juligare smak)

Det går att använda elvisp genom hela det här receptet med undantag för sista steget där man använder en sked. Om du gör allt i samma ordning som beskrivet nedan så behöver du inte diska elvisparna mellan de olika momenten.

Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna.

Vispa först äggvitorna till ett fast skum (med rena vispar) använd gärna elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.

Vispa äggulorna och sockret till en pösig ljusgul smet, gärna med elvisp.

Blanda i philadelphiaosten. (Kör på lägsta hastigheten på elvispen).

Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga. Rör därefter ner den vispade grädden i den andra smeten med lägsta hastigheten på elvispen.

Rör försiktigt med en sked ner de vispade äggvitorna.

Om du vill ha citronsmak: riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten.

Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.

Ställ in i frysen i 5 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar