Matbloggstoppen

lördag 19 mars 2011

Franskt lantbröd från Alvesta



Till soppa måste man givetvis ha ett gott hembakat bröd. Detta recept är taget från boken "Brödglädje" som jag håller på att baka mig igenom. Blev en väldigt god krispig yta på brödet. Observera att man måste ha lite tid på sig. Surdegen ska stå i sex timmar.

Surdeg:
2 dl vatten
25 g jäst
2 dl rågsikt

Deg:
2 dl vatten
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl rågsikt
7 dl vetemjöl

Surdeg: Värm vattnet till fingertemperatur. Smula ner jästen och rör tills allt löst sig. Vispa ner rågsikten så det blandar sig ordentligt. Låt stå i rumstemperatur i sex timmar. Blanda surdegen med övriga ingredienser. Arbata degen kraftigt. Låt jäsa i 30 minuter. Forma till två limpor. Låt jäsa i 45 minuter. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar