Matbloggstoppen

söndag 27 mars 2011

Vänskapsbröd



Detta bröd tog jag också ur "Brödglädje". Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge passar att säga här eftersom det krävdes två dagar. Inte jobbigt dock, första dagen bestod bara i att blötlägga lite ingredienser. Jag halverade denna satsen och gjorde tre små limpor i formar.

Dag ett:
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl vetekli
1 dl krossat linfrö
4 tsk salt
4 tsk anis/fänkål
2 dl lingonsylt
1 dl russin
4 dl vatten

Dag två:
5 dl vatten
100 g jäst
2 l vetemjöl

Dag ett: Blanda alla ingredienserna i en skål och låt stå över natten eller minst sex timmar.

Dag två: Värm vattnet till fingertemperatur och lös jästen. Rör ner krossblandningen, tillsätt mjöl och arbeta dagen. Låt jäsa i 45 minuter. Arbeta degen, dela i tre delar och lägg i varsin smord brödform. Täck och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet. Efter tio minuter, vrid ner värmen till 200 grader. Låt stå 25-30 minuter till. Låt svalna inlindade i handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar