Matbloggstoppen

lördag 9 april 2011

Basilikagnocchi med grönsaksfräs



Jag har aldrig gjort gnocchi eftersom jag har trott att det är så oerhört komplicerat. Det var det inte, och jättegott var det! Jag har lagt upp det som "helgmat" eftersom det kändes lite festligare än bara vardagsmat. Man skulle lätt kunna koka potatisen en torsdag och sedan snabbt kasta ihop detta för lite festligare fredagsmat. Receptet är för två personer och taget från www.dn.se.

400 g mjölig potatis
1/2 dl hackad basilika
1 äggula
1 krm riven muskonöt
salt och peppar
ca 1 dl vetemjöl

1 röd paprika
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1/2 squash
1-2 tomater
salt och peppar
parmesanost

Skala och koka potatisen skuren i bitar. Mosa potatisen och låt den svalna.

Blanda i basilika, äggula, muskot, salt och peppar och så mycket mjöl att degen kan formas till långsmala rullar, ca 2 cm tjocka. Skär rullarna i ca 2 cm långa bitar. Tryck till med en gaffel för att räffla dem. Koka upp vatten med salt i en kastrull. Lägg i gnocchin i det sjudande vattnet. Först sjunker de till botten. När de flyter upp är de klara, plocka upp med håvslev.

Strimla grönsakerna. Fräs upp en krossad vitlöksklyfta i lite olja. Lägg i paprika, lök och squash och låt dem steka mjuka i ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Klyfta tomaterna och steka med de sista tre, fyra minuterna.

Bottna med grönsakerna på varje tallrik och lägg gnocchi ovanpå. Hyvla lite parmesanost över och ringla över olivolja.

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Vilken trevlig blogg! :)
    Har själv en veg-mat-blogg.
    Inte omöjligt att jag lånar något recept nångång. Var mycket spännande här!

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit! Kul att du tyckte om den!

    SvaraRadera