Matbloggstoppen

fredag 19 augusti 2011

Hello Kitty tårta/Chokladtårta med hallonmousse och daim



Inser att jag har missat att lägga upp min dotters Hello Kitty tårta som hon fick när hon fyllde tre år! Det var flera månader sedan, men här kommer det i alla fall! Jag utgick från ett recept i tidningen Hembakat (superbra tidning! Har nu beställt flera gamla nummer dessutom). Sedan täckte jag med rosa marsipan och gjorde ett ansikte i sugerpaste. Fick tyvärr inte tag i svarta morrhår så de målade min syster med blå färg istället. Inte helt hundra, men lilltjejen var mycket nöjd! Synd att jag inte tog en bild i genomskärning, det var trevlig färg på denna tårta.

Chokladtårtbotten:
6 ägg
3 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
3 tsk bakpulver

Hallonmousse:
250 g hallon
4 msk snabbmarsánpulver
1.5 dl vaniljyoghurt
2.5 dl vispgrädde

Daimganache:
180 g daim
3 dl vispgrädde

Tårtlock & Dekorering:
5 dl vispgrädde att täcka tårtan med
2 rullar marsipan á 500 g
ev karamellfärg

Chokladtårtbotten:
Sätt ugnen på 175°C och vispa ägg och socker vitt och luftigt. Det tar sin tid, så ha inte bråttom. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver. Blanda ned detta i smeten.
Häll ner smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, ca 24 cm (hellre 26 cm än 22 cm). Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Om kakan börjar bli bränd på toppen, lägg bakplåtspapper ovanpå. Låt kakan svalna, dela den sedan horisontellt i tre lika stora delar.

Hallonmousse:
Mosa hallonen med en gaffel och blanda ihop med marsanpulvret. Häll på vaniljyoghurt och den ovispade grädden och vispa ihop med elvisp till fast konsistens. Ställ in moussen i kylen så att den håller sig kall tills den ska på tårtan.

Daimganache:
Hacka chokladen. Hetta upp grädden men låt den INTE koka. Rör ner chokladen och låt den smälta på låg värme. Häll över ganachen i en skål och ställ i kylen i MINST 6 timmar, helst över natten. Vispa sedan ganachen fluffig.

Fyll tårtan:
Lägg bottentårtlocket längst ner. Bred på ett jämnt lager ganache. Lägg på nästa tårtbotten och bred på ett tjockt lager hallonmousse. Lägg på topptårtlocket.
Täck tårtan med plastfolie och ställ i kylskåpet så den får sätta sig innan du täcker tårtan med marsipanlocket och dekorerar den.

Täck tårtan med marsipan:
Täck hela tårtan med ett tjockt lager grädde. Kavla ut locket så det är större än själva tårtan. Kavla ut locket med maizena (eller florsocker) så att locket inte fastnar i underlaget. Locket ska vara 3-4 mm tjockt så att du kan sträcka ut det utan att det spricker.
Lägg försiktigt på det utkavlade locket över tårtan. Jämna till ytan för att få bort luftbubblor och andra ojämnheter. Använd något plant med runda kanter, tex en smoother. För att få bort alla veck runt tårtan drar du med lillfingret från översta delen av tårtans kant neråt runt hela tårtan.
Använd en vass kniv när du ska skära bort överflödet av marsipanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar