Matbloggstoppen

torsdag 22 december 2011

Norrländska citronpeparkakor



Är det försent att baka pepparkakor två dagar innan jul? Nej, inte om det är så här lätt! Dessa tog jag ur ett nummer av Hembakat. Har förnyat prenumerationen till mig själv som en julklapp förresten. Jag älskar den tidningen! Det är något speciellt att sitta med en tidning och bläddra. Fast det är det ju att sitta med en kakbok också förstås! Pepparkakorna var goda, men lite för starka. Det räcker nog med en msk ingefära.

100 g mjukt smör
2 1/2 dl socker
3/4 dl mörk sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk finrivet citronskal
2 msk nypressad citronsaft
2 msk malen ingefära
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

1. Rör smör och socker poröst.
2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och saft samt ingefära. Blanda mjöl och bikaronat och rör ner till en deg. Låt vila i kylskåp över natten.
3. Ta ut degen och forma till små bollar, ca 2 cm i diameter. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugn i 150 grader i ca 25-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar