Matbloggstoppen

fredag 23 december 2011

Pastagratäng med broccoli och fetaost



Dagen före dopparedagen fuskar ni väl inte och äter julmat? Nej istället vill ni väl ha något lättvindigt att kasta ihop. Här kommer en jättegod pastagratäng som jag tror kommer bli en vardagsfavorit hos oss. Lilltjejen gillar både pasta, feta, broccoli och oliver så det var en vinnare. Hade inga tomater hemma så det fick jag stå över, men nästa gång hamnar de i gratängen också. Receptet är taget från www.coop.se och löken var helt överflödig tyckte jag, nästa gång står jag över den.

  • 300 g broccoli
  • 300 g kokt pasta
  • 1 msk smör, till formen
  • 200 g smulad fetaost
Gratängsås:
  • 25 g smör
  • 1 liten hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 krm mald muskotnöt

Ansa broccolin och skär i bitar. Koka broccolin i lättsaltat vatten cirka 3 minuter. Smörj en ugnssäker form och blanda i pasta, broccoli och fetaost. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut utan att den tar färg. Strö vetemjöl över löken och rör om.

Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskotnöt. Sänk värmen och koka cirka 5 minuter, rör om då och då. Smaka av. Häll såsen över pasta, broccoli och fetaost. Gratinera högt upp i ugnen cirka 10 minuter.

Smaksätt gärna med oliver eller soltorkade tomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar