Matbloggstoppen

lördag 31 december 2011

Tårta med Bailyesgrädde



Kanske en tårta för nyår? Ni hinner ännu! Den var jättegod, lite annorlunda. Det enda var att jag kände att fyllningen inte var riktigt "rätt". Det blev inte tillräckligt söt. Funderar på om man skulle byta ut marmeladen mot nutella eller kanske någon söt sylt? Och herregud vad gott det där mandelkrosset var, det hade man kunnat äta som godis! Receptet är taget från www.matklubben.se.

Och detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak hos Söta saker. För det var ju extra allt. Smaksättning i grädden, gott kross på grädden och ett lager marmelad i kakan.

Botten:
100 g mörk choklad
100 g smör, rumstempererat
1½ dl strösocker
3 ägg
3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad
3 dl vispgrädde
3 msk Baileys likör
1 msk strösocker

Mandelkross:
50 g hackad mandel
1 dl strösocker

Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på svag värme i en kastrull. Vispa smör och socker vitt och poröst. Rör sedan ner äggen, ett i taget. Rör även ner den smälta chokladen samt mjöl och bakpulver.

Smöra och mjöla en form, ca 20 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna.

Gör mandelkrosset. Hacka mandeln fint, med eller utan skal. Smält sockret i en vid panna under omrörning. Rör försiktigt ner den hackade mandeln när sockret är ljusbrunt.

Olja ett bakplåtspapper. Häll ut blandningen på pappret och låt det stelna. Krossa sedan mandelsockret i små bitar.

Dela bottnen i två delar och bred rikligt med aprikosmarmelad på den ena delen.

Vispa grädden och smaksätt den med Baileys och socker. Bred ut 1/3 av gräddkrämen över aprikosmarmeladen och lägg på tårtlocket.

Bred ut resten av gräddkrämen på tårtlocket och runtom tårtan. Garnera till sist tårtan med mandelkrosset.

fredag 30 december 2011

Tomatcouscous med squash



Lite enkel vardagsmat i mellandagarna är inte fel! Här har sambon dränkt squashen i ost, men annars var det mycket gott! Enkelt är bra! Recepetet är taget från www.ica.se

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
3 dl couscous
1/2 dl tomatpure
3 dl vatten
1 tsk salt
2 squash
2 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i hälften av oljan i en kastrull. Tillsätt couscous och tomatpuré. Häll över vattnet och tillsätt hälften av saltet. Låt koka upp. Ta kastrullen åt sidan och låt stå med locket på ca 5 min.

Skölj och skär squashen i cm-tjocka skivor på snedden. Stek squashskivorna i resten av oljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Krydda med salt och peppar. Strössla osten över.

torsdag 29 december 2011

Pasta med blomkål och avokado



Jag gillar verkligen varma sallader. Detta var inget undantag. Supergott med avokadon. Jag stekte också lite quorn och lade till för att få lite protein i rätten och det blev verkligen jättebra. Annars hade man lika gärna kunnat koka lite ägg och lägga med också. Receptet är taget från www.dn.se och är för två personer.

1 1/2 l vatten
2 buljongtärningar
3 deciliter kort pasta, typ fusilli eller penne rigate
1 litet blomkålshuvud
1 stor mogen avokado
2 medelstora tomater, flådda och urkärnade
1/2 dl fint klippt persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk pressad citron
lite färsk chilipeppar eller kajennpeppar
salt och svartpeppar

Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull och lägg i pastan. När cirka 5 minuter återstår av koktiden läggs blomkålen, delad i små buketter, i kokvattnet. Både pasta och blomkål ska vara lite nätt kokta, al dente.

Mosa under tiden avokadorna grovt med gaffel. Blanda i tomaterna skurna i tärningar, persilja, finhackad vitlök och chilifrukt (ta bort kärnorna) alternativt kajennpeppar, samt pressad citron. Smaka av med salt och peppar. Blanda den avrunna pastan och blomkålen med avokadoröran

onsdag 28 december 2011

Spanska potatisar



Detta recept är egentligen till för färskpotatis. När sommaren börjar gå mot sitt slut och man tröttnar lite på vanlig kokt potatis och vill göra något annat. Det fungerar emellertid bra på vanlig potatis också. Vi åt dessa till biffar, men det receptet får ni inte för de var inte lyckade alls! Har ingen källa till receptet.

2 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad lök
500 g färsk potatis
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk gurkmeja
1 burk krossade tomater
1 1/2 dl buljong
salt, svartpeppar
färsk timjan
50 g svarta oliver (men som ni ser på bilden så fungerar det med gröna också)
2 msk hackad bladpersilja

1. Fräs lök och vitlök i 3-4 minuter i en stekgryta.
2. Dela potatisen i mindre delar. Tillsätt potatisen samt paprikapulver och gurkmeja och stek i en minut.
3. Häll i tomater och buljong. Krydda och koka upp. Tillsätt timjan. Lägg på ett lock och låt puttra under omröring tills potatisen blivit mjuk.
4. Tillsätt oliver och persilja.

tisdag 27 december 2011

Nasi goreng - eller inte?



Vet inte hur mycket man kan ändra i ett recept och ändå behålla samma namn på maträtten? Detta är nog inte nasi goreng längre. Tog receptet från www.ica.se men fick ändra på vissa saker. Istället för skinka så tog jag vegetarisk bacon. Det hade nog varit bättre med quorn kände jag i efterhand. Istället för minimajs fick jag ta vanlig majs, för minimajs hade jag inte hemma. Det var väldigt gott och snabb vardagsmat i alla fall! Perfekt om man har ris över och gör en kylskåpsrensning!

4 portioner ris
1 gul lök
1 liten zucchini
1 röd paprika
1 burk minimajs
3 ägg
2 msk olja
1/2 paket vegetarisk bacon
2 msk hackad persilja
3 msk mango chutney

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala och hacka löken fint samt skär zucchini och urkärnad paprika i små bitar. Låt minimajsen rinna av och dela den på längden.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek äggen under omrörning, tillsätt riset och grönsakerna och stek vidare tills grönsakerna är mjuka.
  4. Strimla skinkan och tillsätt den.
  5. Strö över persilja och smaka av med salt och peppar. Servera med mango chutney

måndag 26 december 2011

Aubergine med mynta, vitlök och koriander



Nu är ni väl trötta på julmaten va? Kan ju inte käka det hela julhelgen. Istället kan man ju bryta av med lite indisk mat. Varför inte denna enormt starka gryta. God, men väldigt stark. Man kan ju dra ner på chilimängden om man vill. Receptet är taget från "The low-fat Indian vegetarian cookbook".

680 g aubergine
2 msk olivolja
1 tsk spiskumminfrön
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter, skurna i ringar
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
3 msk färsk koriander
3 msk färska myntablad

1. Skär auberginen i mindre bitar och låt ligga i saltat vatten i tio minuter.
2. Stek spiskummin, vitlök och chili tills vitlöken fått färg.
3. Blanda i gurkmeja och aubergine samt salt. Stek i 2 minuter. Tillsätt 2 msk vatten och sänk värmen till lågt. Lägg på ett lock och låt puttra i 10-15 minuter.
4. Tillsätt koriander och mynta. Puttra vidare i ca 10 minuter tills auberginen är mjuk.

söndag 25 december 2011

Två gånger chokladtårta



Denna kakan gjorde jag ofta förr men har legat i glömska de senaste åren. I mellandagarna behöver det ju inte bara handla om pepparkakor, choklad kan man inte glömma bort! Så denna kaka kan man gott göra om man vill ha något smaskigt när julmaten har gått ner. Receptet är taget ur "The best ever chocolate".

4 ägg
100 g socker
100 g mjöl

3 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

75 g vit choklad
1 msk smör
1 msk mjölk
4 msk florsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 20 cm rund form. Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Blanda ner mjöl och häll smeten i formen. Grädda i 35-40 minuter. Låt kallna.
3. Koka upp grädden. Tillsätt den hackade chokladen och rör tills chokladen smälter. Låt svalna och vispa sedan upp smeten.
4. Dela kakan i två delar och bred på fyllningen.
5. Smält choklad och smör i micron. Blanda ner mjölk och sedan florsocker. Vispa blandningen i några minuter. Bred på kakan. Dekorera med choklad som hyvlas på.



lördag 24 december 2011

God Jul med Russinchoklad



GOD JUL!!!

Tittar ni in här idag? Jag önskar er en god jul! Och ni har fortfarande lite tid att kasta ihop detta superenkla godis. Och vet ni vad, jag har hittat på det själv! Sambon tyckte att det var supergott. Jag kan hitta på recept själv!

Smält mörk choklad och häll i lika stor del russin som rostade solroskärnor. Klicka ner i papperformar. Strö över lite flingsalt.

fredag 23 december 2011

Pastagratäng med broccoli och fetaost



Dagen före dopparedagen fuskar ni väl inte och äter julmat? Nej istället vill ni väl ha något lättvindigt att kasta ihop. Här kommer en jättegod pastagratäng som jag tror kommer bli en vardagsfavorit hos oss. Lilltjejen gillar både pasta, feta, broccoli och oliver så det var en vinnare. Hade inga tomater hemma så det fick jag stå över, men nästa gång hamnar de i gratängen också. Receptet är taget från www.coop.se och löken var helt överflödig tyckte jag, nästa gång står jag över den.

  • 300 g broccoli
  • 300 g kokt pasta
  • 1 msk smör, till formen
  • 200 g smulad fetaost
Gratängsås:
  • 25 g smör
  • 1 liten hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 krm mald muskotnöt

Ansa broccolin och skär i bitar. Koka broccolin i lättsaltat vatten cirka 3 minuter. Smörj en ugnssäker form och blanda i pasta, broccoli och fetaost. Smält smöret i en kastrull. Fräs löken någon minut utan att den tar färg. Strö vetemjöl över löken och rör om.

Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka upp innan nästa skvätt hälls på. Tillsätt buljong, salt, peppar och muskotnöt. Sänk värmen och koka cirka 5 minuter, rör om då och då. Smaka av. Häll såsen över pasta, broccoli och fetaost. Gratinera högt upp i ugnen cirka 10 minuter.

Smaksätt gärna med oliver eller soltorkade tomater.

torsdag 22 december 2011

Norrländska citronpeparkakor



Är det försent att baka pepparkakor två dagar innan jul? Nej, inte om det är så här lätt! Dessa tog jag ur ett nummer av Hembakat. Har förnyat prenumerationen till mig själv som en julklapp förresten. Jag älskar den tidningen! Det är något speciellt att sitta med en tidning och bläddra. Fast det är det ju att sitta med en kakbok också förstås! Pepparkakorna var goda, men lite för starka. Det räcker nog med en msk ingefära.

100 g mjukt smör
2 1/2 dl socker
3/4 dl mörk sirap
1 dl vispgrädde
1 tsk finrivet citronskal
2 msk nypressad citronsaft
2 msk malen ingefära
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

1. Rör smör och socker poröst.
2. Tillsätt sirap, grädde, citronskal och saft samt ingefära. Blanda mjöl och bikaronat och rör ner till en deg. Låt vila i kylskåp över natten.
3. Ta ut degen och forma till små bollar, ca 2 cm i diameter. Lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugn i 150 grader i ca 25-30 minuter.

onsdag 21 december 2011

Rågbullar med russin



Ett bröd med julmust i är väl inte fel så här i juletider? Jättegott var det, man kände faktiskt att det var julmust i. Dessa kommer jag att baka fler gånger! Receptet är taget ur "Rutiga bakboken".

50 g jäst
33 cl mörkt öl eller julmust
2 dl vatten
2 tsk salt
2 dl russin
1 msk mörk sirap
8 dl fint rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Ljumma ölet och vattnet till fingervärme. Häll lite av degspadet över jästen. Rör tills den löses upp. Tillsätt resten av spadet, salt, russin, sirap och rågmjöl. Blanda i det mesta av vetemjölet tills du har en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Forma ovala bullar. Jäs i 30 imnuter. Grädda i 225 grader i ca 15 minuter.

tisdag 20 december 2011

Vegetarisk moussaka



Har bloggat om vegetarisk moussaka förut men denna slog nog tidigare försök. Tog receptet från denna blogg. Jag fick ändra lite i receptet, hade inte allt hemma som hon hade i sitt recept.

Skär upp tre st auberginer i tunna skivor, lägg på bakplåtspapper på två plåtar, ringla över generöst med olivolja, salt och peppar. Grädda i 200 g i ca 20 minuter tills de blivit mjuka.

Stek ett paket quornfärs (300 gr) med en gul lök och tre vitlöksklyftor. Tillsätt 2 st rivna morötter, ett paket krossad tomat, lite tomatpuré och chilisås, salt, peppar, buljong, lite timjan och oregano. Låt puttra.

Bechamelsåsen görs på en liter mjölk, mjöl samt ost. Jag använde prästost. Salta, peppra och tillsätt ett krm muskot.

Sedan varvar man aubergineskivor, quornfärssås och bechamel. Salta och peppra lite extra mellan lagren. Gör också quornfärsen lite extra stark och smakrik, annars tenderar moussakan att få för mesig smak. In i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.

måndag 19 december 2011

Sega chokladrutor



Jaha, ibland får man göra sambon glad och baka för hans skull och inte sin egen. Lilltjejen hjälpte till så det blev en aktivitet för oss i alla fall. Jag förstår inte varför han gillar kladdkakor så mycket? Jag ogillar dock att göra samma saker hela tiden så här testade vi receptet på sega chokladrutor ur "Kladdkakor". Sambon verkade nöjd.

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en ungsform med måtten 20x25 cm. Smält smöret på svag värme. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret. Blanda mjöl och kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda 35 min. i 150 grader.

söndag 18 december 2011

Baileyskaka



Jag älskar verkligen Baileys. Det är gott som likör, men ännu godare som smaksättare. Denna rulltårta blev verkligen supergod. Jag är inte så där mycket för rulltårta annars. Ni har nog inte hittat så många här på bloggen om ni har letat. Men denna kommer jag att göra om. Enligt receptet behöver man ju inte lägga ihop den som rulltårta heller om man är lite motståndare (som jag!) till just rulltårta. En av mina systrar är också motståndare till rulltårta, undra om det är något från vår barndom? Jag får nog forska vidare i det... Receptet är taget från www.kokaihop.se.

4 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao

100 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl florsocker
1 äggula
2 msk Baileys
4 msk kakao

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de övriga ingredienserna och tillsätt i äggblandningen. Rör om ordentligt. Bred ut på bakpappersklädd plåt. Grädda i 200 grader, ca 10-12 min, mitten av ugnen. Stjälp upp på sockrat bakpapper, låt kallna. Krämen: Vispa ihop alla ingredienserna till en fluffig kräm, gärna med elvisp. Bred ut jämt över kakbotten. Rulla till rulltårta eller dela kakan på mitten och lägga den ena botten över den andra. Låt kallna lite innan du skär i rutor/skivor.

lördag 17 december 2011

Romrussintryfflar




Dessa supergoda tryfflar hittade jag i Hemmets veckotidning för ett par veckor sedan. Jag älskar verkligen romrussin så det var min grej.

Vill ni ha receptet på dem? Jag också... Detta är en efterlysning! Jag kastade tidningen innan jag skrivit ner receptet. Klantigt va? Jag har googlat, men jag hittar dem inte. Det började i alla fall med att man klippte sönder russin och de lades i rom.

Som tur var hann jag åtnjuta flera stycken om det nu var sista gången jag åt dem.

Hjälp mig!

fredag 16 december 2011

Tortilla



Häromdagen hade jag 75 läsare på en dag. En annan hade jag över 100! Jätteroligt att ni tittar in här, men det vore också kul om ni lämnar en kommentar! Det är ett trevligt sätt att få lite feed-back men också ett roligt sätt att hitta andra matbloggare.

Någon som är duktig på att lämna kommentarer är dock Hovkonditorn. Hennes blogg är väldigt bra och ifrån hennes blogg har jag tagit receptet på dessa goda tortillabröd. Det blev sex stycken av dessa och när sambon hade ätit en så sade han "Jag hoppas det finns många av dessa". Så han fick fyra och jag fick nöja mig med två. Kan lugnt konstatera att det finns ingen anledning att köpa tortillabröd längre.

2,5 dl mjöl (jag fick använda mer, min deg blev väldigt lös)
1 dl majsmjöl
1 tsk salt
50 g margarin, rumstemperatur
1,5 dl varmt vatten

Blanda mjöl, salt och margarin. Häll på det varma vattnet och blanda till en fast deg. Dela degen i 6 bitar, forma till bollar och kavla mycket tunt. Stek i en het, torr panna, gärna gjutjärn, tills det formas bubblor på tortillan, vänd och stek ytterligare en stund.

torsdag 15 december 2011

Cookie Dough Tryffel



Dessa tryfflar på hovkonditorns blogg såg alldeles för smaskiga ut för att inte testa på en gång. Och goda var det! Stort pluspoäng för enkelheten. Känner allt mer att här ska inte köpas något mer godis någonsin, man ska bara göra sitt eget!

Jag använde ljus choklad. Det behövdes ungefär 200 g att doppas i.

80 g smör
¾ dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2-2,5 dl vetemjöl
2,5 dl chokladbitar

Smält choklad

Vispa smör, farinsocker och vanilj. Vispa i mjöl. Rör i chokladbitar. Forma degen till bollar och lägg på en tallrik. Täck och frys 30 minuter. Smält choklad och med en gaffel, doppa bollarna i choklad. Placera på bakplåtspapper och låt stå i 30 minuter eller ställ i kylskåp.

onsdag 14 december 2011

Broccoli- och valnötsris med ingefära



Det här är nog en ny vardagsfavorit! Jättegott var det och fräscht kändes det med grönsakerna. Nästa gång byter jag nog ut valnötterna mot cashewnötter. Jag lade också till ett paket quorn för att få upp proteinhalten, men hade hellre haft i tofu om jag hade haft det hemma. Enkelt var det att göra också. Receptet är taget ur Smak för grönt.

1 blomkålshuvud
1 broccolistånd
1 knippe sticklök eller en liten purjo
1/2 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 msk rapsolja
2 msk sesamolja
1 dl krossade valnötter
8 dl kokt basmatiris
salt, svartpeppar

1 dl ostronssås (finns vegetarisk)
4 dl buljong
2 tsk arrowrot (men jag använde maizena och det gick bra)


1. Skölj och dela blomkål och broccoli i små buketter. Skär tunna skivor av den översta delen av broccolistjälken. Skär sticklöken i bitar, kärna ur chilin och skiva den tunt och hacka vitlöken. Skala och strimla eller riv ingefäran.

2. Hetta upp hälften av raps- och sesamoljan ordentligt i en wok och lägg i blomkål, broccoli och lök. Stek under omrörning 2 minuter. Salta och peppra. Lägg upp grönsakerna på ett fat och håll dem varma.

3. Hetta upp resten av oljan och lägg i chili, vitlök, ingefära och de krossade valnötterna. Stek en minut under omrörning. Häll i riset och låt allt bli genomvarmt. Rör hela tiden. Blanda ner grönsakerna och smaka av med mer salt och peppar.

4. Lägg upp riset i en skål och håll varmt.

5. Koka upp ostronsås med buljongen. Red med arrowrot. Häll såsen över blomkålen och broccolin och servera genast.

tisdag 13 december 2011

Chokladscones



Chokladscones var inte helt fel. Inte helt nyttigt som mellis kanske, men lilltjejen hade ett par kompisar på besök och då vill man ju göra mellis lite mer speciellt än vanligt. Lustigt nog var det bara min dotter som var intresserade av dessa. De andra sprang ifrån bordet och ville leka istället. Goda var det, receptet är taget ur A piece of cake.

7 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 gram kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g mörk choklad, hackad

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, råsocker och choklad i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
4. Vispa samman ägg och mjölk.
5. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg.
6. Platta ut degen till en längd, cirka 3 centimeter tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
8. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

måndag 12 december 2011

Små valnötstekakor



Gott valnötsbröd som jag har tagit från www.bagarstugan.blogspot.com. Hon verkar inte uppdatera sin blogg längre, synd! Älskar valnötter i bröd, det är så smaskigt!

1 paket jäst
5 dl vatten
1 msk olja
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl
2 dl grovhackade valnötter

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet (fingervarmt). Tillsätt matolja, sirap, salt, graham och vetemjöl. Blanda till smidig deg. Tillsätt valnötter. Låt jäsa i 40 minuter.

Baka ut till 15 tekakor. Låt jäsa i 20 minuter. Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.

söndag 11 december 2011

Nougatglass



Smaskig nougatglass med brända maränger som skymtas i bakgrunden. Fast de smakade ok i alla fall konstigt nog. Jag trodde det stod 150 grader i receptet, men det var 125 grader som gällde...

Men strunt samma, för glassen var i alla fall väldigt god! Receptet är taget från www.matklubben.se.

200 g nougat
5 äggulor
5 dl vispgrädde
100 g vit choklad, grovt hackad

Smält nougaten och vispa ner gulorna.
Vispa grädden och tillsätt den i nougaten.
Blanda ner chokladen och ställ glassen i frysen.

lördag 10 december 2011

Lasagne med fetaost och soltorkad tomat



Supergod lasagne! Om det är så att ni har börjat tröttna på julmaten alltså. Kanske vill ta en liten paus från den en dag? Gör då denna! Jättegod lasagne, mycket smakrik. Lasagne är så himla bra bjudmat. Lätt att förbereda och sedan bara kasta in i ugnen när det passar. Receptet är taget från boken "Vegetarisk husmanskost".


ca 300 g lasagneplattor
2 dl soltorkade tomater
200 g fetaost
2-3 dl riven ost
Spenatsåsen
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
olivolja
300 g hackad, fryst spenat
400 g krossade tomater
1 msk chilisås
1 krm chilipeppar
1 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
Bechamelsås
9 dl mjölk
1 dl mjöl
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
riven muskotnöt

Börja med spenatsåsen. Hacka löken och pressa vitlöksklyftorna. Fräs det i olivolja. Till­sätt den frysta spenaten. När den har tinat, tillsätt kryddorna, de krossade tomaterna och chilisåsen. Låt det puttra några minuter.

Börja under tiden med bechamelsåsen. Vispa mjölet med lite av mjölken. Värm resten av mjölken och vispa sen i mjöl­blandningen. Vispa tills såsen tjocknat. Krydda med riven muskotnöt, svartpeppar och salt.

Klipp de soltorkade tomaterna i bitar och koka ca 5 minuter i vatten. Riv osten och smula fetaosten.

Häll knappt hälften av bechamelsåsen i en ca 25x35 cm stor form. Varva lasagne­plattor, spenatsås, smulad fetaost och sol­torkade tomater i tre lager. Avsluta med ett fjärde lager plattor och täck med bechamelsås och den rivna osten. Grädda 25-30 minuter i 225°.

torsdag 8 december 2011

Krossbullar



Kan inte nog poängtera hur goda dessa bröd var! Ni måste testa dem! Receptet kommer från "Vår bakbok". Funderar på om jag ska låtsas att jag har tappat bort boken och ta böterna för den från biblioteket. Jag älskar den boken! Det enda jag kan säga om receptet är att nästa gång tar jag ett paket jäst eller förhöjer jästiden på bröden rejält.

1 1/2 dl krossat vete eller råg
3 1/2 dl vatten

2 dl vatten
1/2 dl vetekli
1 dl lingonsylt
25 g jäst
1/2 dl linfrö
1/2 dl russin
1 1/2 tsk salt
9-10 dl mjöl

Koka kross och vatten i en kastrull på svag värme i ca 10 minuter. Rör om då och då.

Blanda ner kallt vatten, kli och sylt. Låt svalna till fingervärme, ca 30 minuter.

Smula sönder jäst i en bunke. Häll i lite av krossblandningen och rör ut jästen med den. Tillsätt resten av blandningen, linfrö, russin, salt och mjöl. Arbeta ihop till en kraftig deg.

Låt jäsa i 40 minuter.

Dela degen i 20 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg på plåtar och låt jäsa i 30 minuter.

Grädda i 225 grader i 10 minuter.

onsdag 7 december 2011

Pepparkakspraliner - uppdatering

Nu är de slut.

Att jag hade självkontroll spelade ingen roll om inte övriga familjemedlemmar har samma kontroll.

Vegetarisk lasagne



Den här lasagnen har jag själv blivit bjuden på flera gånger hos andra så det är väl ett sånt där typiskt recept som cirkulerar runt men källan är osäker. God är den i alla fall och nu har jag gjort den själv också! Gott att den är lite torrare, det blir lite annorlunda mot de som dryper av sås.

300 g aubergine
400 g zucchini
3 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
salt
200 g lasagneplattor
400 g tomatsås
200 g färskost, t ex philadephia
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225C.
Skiva aubergine och zucchini tunt.
Stek grönsakerna i olivolja i omgångar.
Blanda i vitlöken och salta.
Förkoka lasagneplattorna (eller använd färska) i några minuter.
Varva tomatsås, lasagneplattor, grönsaker och klickar av färskost i en ugnsform.
Strö den rivna osten över.
Grädda i ca 15-20 minuter.


tisdag 6 december 2011

Quorn på ungerskt vis



Så smidig vardagsmat! Och så gott! Superenkelt verkligen med alla goda smaker. Det lustiga var att jag satt och tänkte att en gräddfil hade verkligen varit pricken över i:et. Mina tankar gick då till min kompis Catherine som har ungerska rötter är totalt besatt av gräddfil. Det har hon alltid hemma. Jag har det aldrig hemma. Det kanske är så att det passar väldigt bra till paprika? Receptet är taget ur GP men översatt till vegetarian.

1 paket quornfiléer
3 paprikor, gärna med olika färger
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (om man vill)
1 msk paprikapulver
2 msk rapsolja
1 dl torrt vitt vin (eller vatten)
3 dl vatten
1 buljongtärning
maizena
salt och peppar

Skär quorn i bitar med några centimeters sida. Skär paprikorna i bitar och hacka den gula löken. Fräs allt med rapsolja i rymlig gryta eller kastrull. Pressa i vitlök och tillsätt paprikapulver. Vänd runt så att paprikan fördelas på ingredienserna och slå därefter på vin och vatten. Smaksätt med en buljongtärning och låt allt sjuda sakta i 10 minuter. Red lätt med maizena och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

måndag 5 december 2011

Morotsbröd



Detta goda morotsbröd var verkligen smidigt att baka. Kommer jag göra fler gånger. Jag tror att jag har fått receptet från pappas sambo, men jag har ingen aning var hon har fått receptet ifrån.

5 dl mjölk (funkade med vatten)
50 g jäst
1/2 dl rapsolja
3 stora finrivna morötter
2 tsk salt
2 rågade msk honung
ca 1 l vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn

Smula ner jästen i en bunke. Värm degvätskan till 37 grader. Blanda i morötter, olja, honung, salt, grahamsmjöl och havregryn. Häll i så mycket vetemjöl att degen släpper från bunkens sidor när den bearbetas. Den ska dock vara lite kladdig. Jäs i 30-45 minuter.

Häll över degen i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Smeta ut och jämna till. Jäs i 30-45 minuter och grädda sedan i 15 minuter i 225 grader. Låt svalna under bakduk och skär sedan i bitar.

söndag 4 december 2011

Pepparkakspraliner



Man kan inte slå riktigt gott godis. Kvalitésgodis alltså. Inte lösgodis man köper på ICA. Så istället för att köpa godis bör dessa tillverkas och avnjutas med andakt. Herregud vad goda de var... Eller ÄR. Har faktiskt kvar i frysen! Vilken självbehärskning va! Receptet är taget ur Hemmets veckotidning.

75 g pepparkakor
100 g mandelmassa
3 msk mjukt smör
1 msk konjak

200 g vit choklad
1 krossad pepparkaka

1. Krossa pepparkakorna i mortel.
2. Riv mandelmassan. Blanda den med pepparkakorna, smör och konjak.
3. Trilla runda kulor och lägg på bakpapper.
4. Hacka chokladen och smält i micro. Doppa kulorna i chokladen. Strö över krossad pepparkaka. Låt stelna.

lördag 3 december 2011

Quorn i en mustig tomat och löksås



Supergod indisk mat. Jag använde quorn till detta, men det ska tydligen funka med tofu också. Passar perfekt nu i vintern. Jag älskar indisk mat, det är så snällt mot oss vegetarianer. Tagen ur "The low-fat vegetarian cookbook", verkligen superbra mat i den.

2 msk olivolja
4-5 shallotenlökar, fint hackade
3-4 pressade vitlöksklyftor
2,5 cm ingefära, riven
1-2 gröna chilifrukter, fint hackade
1 paket quornbitar
1/2 tsk gurkmeja
1 1/2 tsk malen koriander
1/2 spiskummin
225 g krossade tomater
1 tsk salt
125 gröna ärtor
1/2 tsk garam masala
2 msk färsk koriander
3 msk grädde

1. Stek löken, vitlök, ingefära och chili i ca 5 minuter.
2. Tillsätt quorn. Stek i 4 minuter och tillsätt kryddorna. Stek i 2 minuter och tillsätt tomater. Stek i 3 minuter.
3. Häll i 2 - 2 1/2 dl vatten och tillsätt salt. Koka upp och låt puttra under lock i 15 minuter.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i 4 minuter.

fredag 2 december 2011

Ljummen bulgurssallad



Tar en liten paus från alla julrecept. Något annat ska man väl äta fast det är december?

En mättande sallad är aldrig fel och är den ljummen så går det ju bra att äta även om det inte är sommar! Riktigt god var denna snabba sallad som med andra ord blir perfekt vardagsmat. Receptet är taget från www.ica.se

8 dl vatten
1 tsk salt
4 dl bulgur
2 squash
1 msk olivolja
2 burkar kidneybönor
4 tomater
200 g fetaost
1 tsk salt
1 krm peppar
1-2 msk vitvinsvinäger

  1. Koka upp vatten med hälften av saltet. Tillsätt bulgurn och ta kastrullen åt sidan. Låt stå med locket på ca 20 min.
  2. Skölj och tärna squashen smått. Fräs squashen i olivolja några min. Spola hastigt av bönorna med kallt vatten och låt rinna av.
  3. Skölj och tärna tomaterna. Skär fetaosten i kuber.
  4. Blanda samman alla ingredienserna och krydda med resten av saltet, peppar och gärna vitvinsvinäger.
  5. Servera den ljumma bulgursalladen med bröd och gärna citronklyftor.

torsdag 1 december 2011

Saffransbullar med mandelmassa



Dessa bakades till första advent! Så himla goda! Jag äter bara lussekatter för att vara artig om nöden kräver. Inget jag gillar, tycker de ofta är torra. Och är de inte torra så är de menlösa i alla fall. Detta är istället grejen! Goda saffransbullar som ska räcka ända till jul. Eller kanske inte.

100 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
0,5 g saffran
50 g jäst
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
250 g riven mandelmassa
3 msk socker

ägg och pärlsocker till ganering

Smält smöret och blanda med mjölk och saffran. Värm till fingervarmt och häll det över jästen. Rör till jästen har löst sig. Blanda ned salt, socker och mjöl. Blanda till en kladdig deg (annars gör saffranen lätt att degen blir torr). Jäs i 40 minuter. Blanda smör, mandelmassa och socker. Dela degen i tre delar och bred fyllningen på. Rulla i hop från långsidan och skär i jämna skivor. Lägg i bullformar, låt jäsa i 30 minuter. Pensla med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.