Matbloggstoppen

torsdag 26 januari 2012

Havrerutor



Att baka i långpanna är lite av en favorit eftersom det är smidigt och ger mer bröd en en normal sats. Gott ska det vara också, och det var dessa goda havrerutor. Receptet är taget ur "Rutiga bakboken". Ibland gör jag ryck och går igenom lite recept i alla mina böcker.

50 g jäst
2 msk olja
8 dl vatten
2 msk brödsirap
3 tsk salt
4 dl havrekli
2 dl havregryn
ca 1,2 l mjöl

Smula ner jäst i en bunke. Blanda olja och vatten och ljumma till fingervärme. Lös upp jästen i lite av spadet. Tillsätt resten av det, sirap, salt, havrekli och havregryn och det mesta av mjölet.

Arbeta degen smidig. Låt jästa i 45 minuter. Klappa ut den i smord långpanna. Skåra i jämnstora bitar. Nagga med gaffel.

Jäs i 45 minuter. Pensla med vatten, strö över havrekli. Grädda i 225 grader i 20 minuter.

3 kommentarer: