Matbloggstoppen

söndag 27 januari 2013

Hållkakor


Kanske inte supernyttiga bröd, men det behöver det ju inte alltid vara heller. Gott är det i alla fall med hållkakor!


50 g jäst
5 dl mjölk, 37°
50 g smör, smält
2 tsk salt
1 msk sirap
2 tsk anis (malda eller stötta)
2 tsk fänkål (malda eller stötta)
ca 16 dl rågsikt


1. Rör ut jästen med mjölken och arbeta därefter in övriga ingredienser, till sist så mycket mjöl att det blir en smidig deg. Knåda, täck och jäs ca 45 minuter. 
 
2. Knåda degen väl på bakbordet. Dela degen i fyra delar. Kavla ut runda kakor och ta ut ett hål i mitten med mått (hålen kan gräddas, men inte lika länge). Lägg två kakor på varje plåt med bakpapper. Täck och jäs ca 30 minuter. 
 
3. Värm ugnen till 225°. Grädda bröden strax under mittfalsen ca 12-15 minuter eller tills de har fått fin färg och är klara. Låt dem svalna på galler under duk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar