Matbloggstoppen

tisdag 19 februari 2013

Chokladkaka med kardemummakräm


Var tvungen att prova detta recept. Jag älskar choklad och jag älskar kardemumma. Och jag blev inte besviken. Receptet är tagit härifrån.

150 gram smör
2 ägg
ca 2 1/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk vit sirap
100 gram 70% choklad
75 gram smör
2 tsk nymortlad kardemumma

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg med socker och vaniljsocker
3. Blanda ner kaffet. Rör ner vetemjöl, kakao och bakpulver. Blanda ner det smälta smöret.
4. Häll chokladsmeten i en smord rund form med löstagbar kant.
5. Sätt ugnen på 175 grader och grädda chokladkakan i ca 20-25 min. Min ugn är lite instabil just nu så håll koll på kakan tills den är gräddad!
6. Under tiden förbereder du kardemummakrämen: koka ihop grädde, socker, sirap och choklad och sjud försiktigt i en kastrull tills smeten har tjocknat.
7. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret. Rör krämen slät.
8. När chokladkakan är färdiggräddad och har svalnat så breder du kardemummakrämen ovanpå. Låt kakan stå kallt svalt tills kardemummakrämen har stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar