Matbloggstoppen

måndag 30 september 2013

Cookiebrownies


Om man gillar söta bakverk så gillar man nog detta. Jag älskar söta kakor och denna brownie var bland det godaste jag ätit i brownieväg. Dock var tiden i ugnen aningen kort tyckte jag. Kanske ett par minuter till? Receptet är knyckt från Mia Öhrns "Fler kladdkakor".

Browniesmet
150 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 krm salt

Cookiesmet
50 g smör
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 g mörk choklad, grovt hackad
½ dl nötter (gärna valnötter eller hasselnötter), grovt hackade

1. Klä en ugnssform (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret till browniesmeten. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den också. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
3. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
4. Blanda mjöl och salt och rör ner i smeten. Rör till en jämn smet.
5. Fortsätt med cookiesmeten. Smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en tjock smet.
6. Bred ut browniesmeten i formen och klicka ut cookiesmeten ganska tätt (och tryck ner den lite i smeten).
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 16 minuter.
8. Låt kakan svalna helt och låt den stå i kylen över natten för helt perfekt konstistens!

onsdag 25 september 2013

Syrlig citronkladdkaka


Maken bakade denna kaka med barnen förra helgen. Väldigt god! Däremot är jag osäker på gräddtiden. Denna kaka gräddades i lite för hög värme, och mycket kortare tid. Så jag lägger in en brasklapp helt enkelt, vet inte om gräddtiden är relevant eller inte. Receptet är taget ur Metro.

1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en form, ca 20 cm. Smält smör och låt svalna. 

2. Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet. 

3. Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.

måndag 23 september 2013

Jordnötskaka i långpanna






Detta recept har jag inte bakat själv, men däremot ätit av när min kompis Anna bjöd på dem i söndags. Herregud så goda de var! Men eftersom mannen inte gillar jordnötter får jag väl göra dem med cashewnötter när jag bakar dem. 

3 ägg
4 ½ dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
225 g smält smör
3 msk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

200 g jordnötter

Glasyr:
1 kkp florsocker
2 msk kakao
lite kallt kaffe

Rör ihop ägg och socker. Häll i smöret. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner. 

Bred ut i en smord långpanna.


Strö över jordnötterna på kaksmeten.


Grädda i ugnen i 200 grader i ca 13-15 minuter. 


Skär i fyrkanter när kakan svalnat något. 


Rör ihop glasyren och ringla över kakorna när de svalnat.

torsdag 19 september 2013

Linsgryta

 


Perfekt vardagsmat! Servera med lite gott bröd till och skulle man hellre vilja ha det till en soppa är det bara att späda ut den med vatten och mixa den (i min värld mixas nästan alla soppor).

 
3 dl röda linser
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl vatten
1 buljongtärning
2 burkar krossade tomater (à 400 g)
2 tsk kummin
1/2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 röd paprika

Skala och hacka lök och vitlök och paprika..  Fräs lök, vitlök iolja i en kastrull på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt kummin. Tillsätt linserna, vatten, tärning, krossade tomater och timjan. Koka ihop ca 15-25 min. Tillsätt salt och peppar.

tisdag 17 september 2013

Morotsfrallor





Tror att jag hittat detta recept på Hemköp. Goda frallor var det i alla fall! Jag dem större så jag fick plats med alla på en plåt. Hade inget havrekross hemma så jag fick öka lite mjölmängd .

24 st

5 dl vatten
25 g jäst
1 msk flytande honung
3 tsk salt
3 dl grovrivna morötter
1 dl havrekross
2 dl vetekross
½ dl krossade linfrön
ca 10 dl fullkornsmjöl av dinkel
3/4 dl neutral rapsolja

Värm vattnet till fingervarmt och lös upp jästen i det. Tillsätt honung, salt, morötter, havre- och vetekross samt linfrö. Rör om. Tillsätt mjölet och oljan lite i taget och arbeta till en deg. Degen skall vara ganska lös och fastnar lite i händerna även när den är färdig. Låt jäsa i ca 30 minuter, tills dubbel storlek. Dela degen i 4 delar och knåda dem lätt på mjölat bord. Rulla till längder. Dela varje längd i 6 bitar och forma runda platta frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs övertäckt i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt svalna under bakduk.

lördag 14 september 2013

Pommes frites


Inte speciellt komplicerat med hemmagjorda pommes frites, men nog så gott. Ibland undrar jag varför man köper halvfabrikat överhuvudtaget? Inte för att vi köper pommes frites speciellt ofta, kanske någon gång i halvåret men nu när jag har testat detta så lär vi äta pommes frites oftare i alla fall! Jag älskar verkligen potatis i alla dess utföranden. Receptet knyckt från matplatsen.

Skala och skär potatisar i stavar. Förkoka i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Fritera dem sedan i fritös ca 3 minuter tills de börjar bli gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och salta.

söndag 8 september 2013

Vit chokladglass med hallon



Ser ut som jag har snöat in på glass här på bloggen! Den stora skillnaden är att den hemmagjorda glassen är så mycket mäktigare, det går faktiskt inte att äta hur mycket som helst. Här serverade jag den på en brownie när mamma var här i fredags. När min syster med familj var här idag så åt vi den med hallon- och limepaj. Lika gott till båda! Receptet är taget från www.arla.se

4 dl vispgrädde
300 g vit choklad
2 st ägg
6 dl hallon


Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad eller i mikro så att den precis bara smälter. Vispa upp äggen och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner grädden. Häll i en form, ca 1 ½ liter. Mosa hälften av hallonen och klicka ner i smeten. Frys 3–4 tim. Låt stå 30 min i kyl före servering. Toppa med hallon.

måndag 2 september 2013

Whiskeyrulle


Rulltårta är inte min grej och jag tror att det beror på att man bakade det till döddagar när man var liten. För jag är så gammal att när jag var liten fanns det bara sockerkaka och rulltårta att baka. Inget mer. Trist, man får vara tacksam att bakning har blivit så mycket roligare!

Denna väldigt goda rulltårta tog jag från denna blogg. Kommer att göra den igen! Nästa gång kanske jag byter ut whiskeyn mot Bailyes!

3 ägg
1 1/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll ner resten av ingredienserna och rör försiktigt ihop smeten. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred smeten jämnt över det. Grädda i 225 grader i cirka 5 minuter. Lägg en handduk på köksbänken med ett bakplåtspapper på, sockra bakplåtspappret. När du tar ut kakan ur ugnen, lägg den upp och ned på det sockrade pappret och rulla in den i handduken. Låt svalna inlindad och ihoprullad.

Fyllning:
100 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
2 msk whiskey

Hackad mörk choklad
ev hackade cocktailbär

Rör smöret och florsockret mjukt. Tillsätt de andra ingredienserna och rör till en jämn smet. Rulla ut kakan och bred ut fyllningen på den, strö över hackad choklad och cocktailbär. Rulla ihop till en rulle. Ställ kallt. Sikta florsocker över kakan och skiva den i skivor innan servering.