Matbloggstoppen

torsdag 1 oktober 2015

Äppelbullar med kanel och mandelmassa






Här har jag varit och tagit ett recept från Underbara Clara. Bullar är så gott fika! Det ska givetvis vara hembakt och jag gillar att testa nya recept. Eftersom jag hade flera äpplen som började att se sorgsna ut så var det ett ypperligt tillfälle att bli av med dem. Dessa blev goda!



150 g mjukt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl socker
3 tsk kardemummakärnor
ca 1,3 l mjöl

Fyllning
4 normalstora äpplen
100 gram smör
1 msk kanel
1 dl strösocker
2 dl riven mandelmassa

-Hacka äpplen i små, små tärningar. Stek i lite smör några minuter och tillsätt sedan resten av smöret, sockret, kanelen och den rivna mandelmassan.


Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker, stötta kardemummakärnor samt smöret som klickas ner i degen och så mycket mjöl att degen blir fast när man bakat in mjölet. Låt degen jäsa i 45 minuter.
Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Rör ihop fyllningen och bred på denna. Rulla ihop kakan. Dela i ca 12 bitar. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 45 minuter.

Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 8-12 minuter i 225 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar